Η μύγα ¨Braula¨

Η μύγα ¨Braula¨ (Braula coeca) είναι ένα μικρό είδος μύγας χωρίς φτερά, το οποίο ζει στις αποικίες των μελισσών. Η μύγα ¨Braula¨ δε θεωρείται σοβαρή απειλή για τον επαγγελματική μελισσοκομία, αφού δεν βλάπτει ούτε παρασιτεί οποιοδήποτε στάδιο του βιολογικού κύκλου των εργατριών. Αντίθετα, θεωρείται παράσιτο μικρής σημασίας, αφού οι προνύμφες της βλάπτουν την εμφάνιση των κέρινων σφραγισμάτων στην κηρήθρα με μέλι και οι ενήλικες μύγες ¨Braula¨ κλέβουν μικρές ποσότητες τροφής από τις ενήλικες εργάτριες. μύγα ¨Braula¨

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Το παρακάτω είναι μια περίληψη του βιολογικού κύκλου της μύγας “Braula” :

  • Τα αυγά βρίσκονται σε διάφορες επιφάνειες της κυψέλης, αλλά θα εκκολαφθούν μόνο αυτά που είναι πάνω σε σφραγισμένο μέλι.
  • Τα αυγά εκκολάπτονται 2-7 μέρες αφού γεννηθούν. Ο χρόνος που χρειάζεται για την εκκόλαψη καθορίζεται από τη θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται το αυγό.
  • Όταν το αυγό εκκολαφθεί, οι προνύμφες δημιουργούν τούνελ κάτω από τα κέρινα σφραγίσματα, αφήνοντας ένα στενό τούνελ (περίπου 1mm φάρδος), το οποίο είναι εμφανές στην επιφάνεια της κηρήθρας μελιού.
  • Οι προνύμφες τρέφονται με μέλι και γύρη, ενώ ανοίγουν τούνελ και υπόκεινται σε τρία προνυμφιακά στάδια νυμφωθούν, στην ηλικία των 7-11 ετών.
  • Η μύγα ¨Braula¨ παραμένει νύμφη για 1-2 μέρες προτού ενηλικιωθεί.
  • Οι θηλυκές ζευγαρώνουν λίγο μετά την αποκάλυψή τους.
  • Η ενήλικη πρέπει τότε να βρει γρήγορα μια ενήλικη εργάτρια για να τη μεταφέρει. Χωρίς ξενιστή από τον οποίο να κλέβουν φαγητό οι ενήλικες μύγες “Braula” θα επιβιώσουν για λιγότερο από μία ημέρα.
  • Όταν βρει μια ενήλικη μέλισσα, η ενήλικη μύγα “Braula” χρησιμοποιεί εξειδικευμένες δαγκάνες για να πιαστεί πάνω στα μαλλιά της και την καβαλάει στο θώρακα ή την κοιλιά. Η μύγα ¨Braula¨ μετακινείται προς το κεφάλι της μέλισσας για να κλέψει τροφή καθώς η μέλισσα τρώει ή ταΐζει άλλες μέλισσες.

Οι μύγες ¨Braula¨ μετατρέπονται από αυγά σε ενήλικες μέσα σε 10 με 21 μέρες. Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Οι μύγες ¨Braula¨ είναι σε θέση να επιβιώσουν και χωρίς γόνους, αλλά χρειάζονται την παρουσία ενήλικων μελισσών. Οι ενήλικες μύγες ¨Braula¨ θεωρείται ότι ξεχειμωνιάζουν πάνω στις ενήλικες εργάτριες. Αφού οι συνθήκες γίνουν και πάλι κατάλληλες, οι θηλυκές γεννούν αυγά και ο βιολογικός κύκλος συνεχίζεται.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 μύγα ¨Braula¨Η μύγα ¨Braula¨ είναι μια μικρή (0.9 mm πλάτος με  1.5 mm μήκος) μύγα χωρίς φτερά. Είναι καφεκόκκινου χρώματος καλυμμένη μα τρίχες κι έχει έξι πόδια που φαίνονται μεγάλα σε σχέση με το σωματικό της μέγεθος.

Γεννάει μικρά άσπρα αυγά (0.84 mm με 0.42 mm) σε όλη την κυψέλη, ωστόσο θα εκκολαφθούν μόνο αυτά που είναι τοποθετημένα πάνω σε σφραγισμένες κηρήθρες μελιού. Μπορούμε να δούμε ενήλικες ¨Braula¨ πάνω σε εργάτριες, κηφήνες και βασίλισσες, αλλά έχουν μια αναγνωρισμένη προτίμηση στις βασίλισσες. Σε κάποιες περιπτώσεις οι βασίλισσες μπορεί να μεταφέρουν ένα μεγάλο αριθμό μυγών ¨Braula¨, κάθεμια από τις οποίες κλέβει μια μικρή ποσότητα τροφής από τη βασίλισσα.

Αν υπάρχουν αρκετές μύγες ¨Braula¨, αυτό μπορεί να κάνει τη βασίλισσα να γεννήσει λιγότερα αυγά και πιθανά να προκαλέσει την εκτόπισή της.
Ο τακτικός έλεγχος των βασιλισσών είναι ένας καλός τρόπος εντοπισμού του εντόμου.

Οι προνύμφες δημιουργούν τούνελ κάτω από τα σφραγίσματα αφήνοντας στενά μονοπάτια πλάτους περίπου 1 mm, που είναι ορατά στην επιφάνεια της κηρήθρας. Αυτή η δημιουργία τούνελ, δίνει μια ραγισμένη ή σπασμένη όψη στην κυψέλη που είναι το χαρακτηριστικό κλειδί της μόλυνσης από τη μύγα ¨Braula¨. Είναι αυτή η ζημιά που έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους παραγωγούς κηρήθρας με μέλι.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η μύγες “Braula” είναι μικρές (0.9mm πλάτος με 1.5mm μήκος), χωρίς φτερά, καφεκόκκινες μύγες οι οποίες μπορεί να βρίσκονται απάνω στο θώρακα ή την κοιλιά των ενήλικων εργατριών.

Οι μύγες ¨Braula¨ έχουν μία προτίμηση στις βασίλισσες, αλλά σκαρφαλώνουν και στους κηφήνες και στις εργάτριες. Ως αποτέλεσμα αυτής της προτίμησης, οι βασίλισσες θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά και συχνά για την παρουσία μύγας ¨Braula¨.
Η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες παρατηρείται εύκολα στις μολυσμένες κηρήθρες.

Κατά το τάισμα οι προνύμες ¨Braula¨ δημιουργούν ένα στενό τούνελ (περίπου 1 mm πλάτος) κάτω από τα κέρινα σφραγίσματα. Τα τούνελ αυτά είναι ορατά στην επιφάνεια της κηρήθρας και της δίνουν μια ραγισμένη ή θρυμματισμένη όψη.

Είναι αυτή η ζημιά που επηρεάζει την εμφάνιση και την εμπορευσιμότητα του παραγόμενου μελιού με κηρήθρα. μύγα ¨Braula¨

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η μύγα ¨Braula¨ δεν έχει φτερά αλλά μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στις αποικίες μέσω της φυσικής δραστηριότητας των μελισσών, όπως η κίνηση με τον αέρα, η διαφυγή ή το πέταγμα του σμήνους και μέσω της μετακίνησης των κυψελών και των εργατριών από τους ίδιους τους μελισσοκόμους.


Διασκορπισμός βοηθούμενος από τον άνθρωπο
Η ενήλικη καθώς και οι προνύμφες ¨Braula¨ μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν μέσω της κινητικότητας των κυψελών, όπως επίσης και των προϊόντων των μελισσών όπως το μέλι. Αυτό θα εξαπλώσει γρήγορα τη μύγα ¨Braula¨ ανάμεσα στο μελίσσι.
Υπάρχει επίσης πιθανότητα οι βασίλισσες και οι μέλισσες σε πακέτα να εξαπλώσουν την ενήλικη ¨Braula¨ σε μεγάλες αποστάσεις. Η αγορά υγιούς βασίλισσας και μελισσών σε πακέτο από αξιόπιστες πηγές, θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της μύγας ¨Braula¨ με αυτό τον τρόπο.


Φυσικός διασκορπισμός
Οι μύγες ¨Braula¨ εξαπλώνονται μέσω της φυσικής δραστηριότητας των μελισσών. Οι ενήλικες ¨Braula¨ γαντζώνονται πάνω στις ενήλικες μέλισσες, οι οποίες τους παρέχουν τροφή και μεταφορά. Οι κλέφτρες μέλισσες, οι αποικίες που παρασύρονται με τον αέρα, εκείνα που δραπετεύουν και πετούν σε σμήνη, μπορούν όλα να εξαπλώσουν τη ¨Braula¨σε ένα μελίσσι, ή σε μία νέα περιοχή. Μόλις βρεθούν σε νέα αποικία οι θηλυκές μύγες ¨Braula¨ γεννούν αυγά και μια νέα προσβολή μπορεί να συμβεί.

Κατανομή
Η μύγα ¨Braula¨ θεωρείται γηγενής της Ευρώπης. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με τη μετακίνηση των μελισσών και πλέον υπάρχει στην Ασία, στη Βόρεια Αμερική και την Αφρική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Η μύγα “Braula” είναι μια μικρή (0.9mm πλάτος με 1.5mm μήκος), χωρίς φτερά, καφεκόκκινη μύγα που μεταφέρεται πάνω στις ενήλικες μέλισσες. Έχουν παρόμοιο μέγεθος και χρώμα με τα εξωτικά ακάρεα ¨Varroa¨ (Varroadestructor και V. jacobsoni)  και τα ακάρεα ¨Tropilaelaps¨  (Tropilaelapsclareae and T. mercedesae) και έχουν την παρόμοια συνήθεια να προσκολλώνται στις ενήλικες μέλισσες.  Η μύγα ¨Braula¨ μοιάζει επίσης με το ακάρεο της Γύρης (Mellitiphisalvearius) ένα ελάχιστα γνωστό άκαρι της αποικίας των μελισσών. Οι ομοιότητες αυτές, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση του ενός είδους με το άλλο.


Το παρακάτω είναι μία περιγραφή του καθενός από τα παρόμοια έντομα με τα οποία μπορεί να μπερδευτεί η μύγα ¨Braula¨.

  • Τα ενήλικα θηλυκά ακάρεα “Varroa” είναι οβάλ, πεπλατυσμένα, καφεκόκκινα, 1 mm μήκος και 1.5 mm πλάτος. Τα ακάρεα ¨Varroa¨, όπως και η μύγα ¨Braula¨ μεταφέρονται πάνω στις ενήλικες μέλισσες, αλλά σε αντίθεση με τη ¨Braula¨, το ακάρεο ¨Varroa¨, μπορεί να παρασιτεί σε γόνους.
  • Τα ακάρεα ¨Tropilaelaps¨ είναι δραστήρια, καφεκόκκινα ακάρεα γύρω στο 1mm μήκος και 0,5- 1mm πλάτος. Μπορεί να τα δούμε και στις ενήλικες μέλισσες και να παρασιτούν στους γόνους.
  • Τα ακάρεα της Γύρης (Mellitiphisalvearius) είναι ανοιχτού καφέ χρώματος και γενικά σχετικά μικρότερα από τις μύγες ¨Braula¨, δηλαδή 0.75 mm μήκος και 0.75 mm πλάτος. Τα ακάρεα της Γύρης δεν είναι βλαβερά για τις μέλισσες, αλλά κάποιες φορές βρίσκονται στις κυψέλες.

Η παρουσία γραμμών που έχουν δημιουργηθεί από τις προνύμφες της μύγας ¨Braula¨, πάνω στα κέρινα σφραγίσματα των κηρήθρων καθώς και το σωματικό μέγεθος των ενηλίκων , βοηθούν στο διαχωρισμό αυτών των ειδών

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 μύγα ¨Braula¨Σε γενικές γραμμές, η μύγα ¨Braula¨ δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό έντομο για τις  μέλισσες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε χρειάζεται έλεγχος αφού η μύγα ¨Braula¨ δεν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία ή την απόδοση της αποκίας. Παρόλα αυτά, οι μελισσοκόμοι που ειδικεύονται στην παραγωγή μελιού με κηρήθρα, ίσως χρειαστεί να λάβουν μέτρα, αν η παρουσία της ¨Braula¨ είναι αυξημένη στις περιόδους παραγωγικής αιχμής. Αυτό γιατί τα τούνελ που δημιουργούν οι προνύμφες της, επηρρεάζουν την εμφάνιση και την εμπορευσιμότητα της κηρήθρας με μέλι.


Υπάρχουν κάποιες απλές επιλογές που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μύγας  ¨Braula¨, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Το πάγωμα των κηρήθρων για τουλάχιστον 48 ώρες. Αυτό θα εξολοθρεύσει τη μύγα ¨Braula¨ σε όλα τα στάδια ζωής της και είναι μια απλή μέθοδος απολύμανσης των κηρήθρων που πιθανά περιέχουν προνύμφες της ¨Braula¨.
  • Η καθιερωμένη πρακτική εξαγωγής μελιού είναι άλλο ένα αποτελεσματικό μέσο για στον περιορισμό της μύγας ¨Braula¨ στο προνυμφιακό στάδιο, καθώς οι προνύμφες αφαιρούνται μαζί με τα σφραγίσματα κατά τη διαδικασία εξαγωγής. Αυτό θα μειώσει τον πληθυσμό της ¨Braula¨ στην κυψέλη και θα ελαττώσει τη ζημιά που προκαλούν για κάποιο διάστημα, έως ότου ο πλυθυσμός της ¨Braula¨ αρχίσει πάλι να αυξάνεται.

VIDEO

Τα βίντεο αυτά έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον κύκλο ζωής , τη βιολογία, την ταυτοποίηση και τις πιθανές επιλογές διαχείρισης  για τη μύγα Braula.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά τα βίντεο έχουν παραχθεί στο εξωτερικό, καθώς οι συστάσεις θεραπείας που παρουσιάζουν μπορεί να διαφέρουν από εκείνες στην Ελλάδα