Παραπλάνηση μελισσών

https://beeinformed.org/2018/06/11/drift/

Οι μέλισσες έχουν απίστευτες ικανότητες πλοήγησης που τους επιτρέπουν να πετούν χιλιόμετρα μακριά από την αποικία για αναζήτηση τροφής και να επιστρέφουν στο σπίτι με αρκετή ακρίβεια ώστε να εντοπίζουν την είσοδο της αποικίας τους, ακόμη και όταν υπάρχουν δεκάδες σχεδόν πανομοιότυπες κυψέλες σε ένα μικρό μελισσοκομείο.

Η τρέχουσα κατανόηση της πλοήγησης είναι ότι ένας συνδυασμός θέσης σε σχέση με τον ήλιο και ορόσημα στο τοπίο τα φέρνει κοντά και στη συνέχεια ένας συνδυασμός οπτικών ενδείξεων και φερομονών για τον ακριβή εντοπισμό της εισόδου της αποικίας.

Όταν μια επιστρεφόμενη συλλέκτρια καταλήγει να επιστρέφει σε λάθος αποικία, συνήθως δεν δέχεται επίθεση ως λεηλάτρια μέλισσα, αλλά γίνεται δεκτή στην αποικία λόγω της γύρης ή του νέκταρος που μεταφέρει.

Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως παραπλάνηση, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στη δύναμη της αποικίας με την πάροδο του χρόνου και να αυξήσει την πιθανότητα εξάπλωσης ασθενειών και παρασίτων σε ένα μελισσοκομείο.

Η παραπλάνηση γενικά δεν θεωρείται τεράστιο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι μελισσοκόμοι για να μετριάσουν την ποσότητα της παραπλάνησης που συμβαίνει στα μελισσοκομεία τους.

Όταν οι αποικίες συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς και τοποθετούνται σε σειρές όπως συνηθίζεται υπάρχει πιθανότητα υπερβολικής παραπλανήσεως .

Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν να βάψουν τις ξύλινες κυψέλες τους λευκές και η απόφαση αυτή μπορεί να βασίζεται στην παράδοση, στην αισθητική ή σε άλλους λόγους.

Άλλοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία χρωμάτων, η οποία δημιουργεί ένα πιο ζωντανό μελισσοκομείο και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιστροφή των μελισσών με βάση τον προσανατολισμό.

Ενώ οι μέλισσες δεν βλέπουν το ίδιο φάσμα χρωμάτων με τους ανθρώπους, είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων, βοηθώντας τις στον προσανατολισμό.

Γενικά, τα σκούρα χρώματα πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως σε υπερβολικά θερμές και ηλιόλουστες τοποθεσίες, ώστε οι αποικίες να μην ζεσταίνονται υπερβολικά.

Ωστόσο, ένα μείγμα παστέλ χρωμάτων και αποχρώσεων μπορεί να προσφέρει κάποια ποικιλία που βοηθά τις μέλισσες να διακρίνουν μεμονωμένες αποικίες χωρίς να προσθέτει το ενδεχόμενο θερμικού στρες.

Εκτός από τις παραλλαγές στο χρώμα, η τοποθέτηση σε σχέση με άλλες αποικίες και αντικείμενα στο περιβάλλοντά χώρο μπορεί να προσφέρει στοιχεία πλοήγησης που περιορίζουν την παραπλάνηση.

Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν παρατηρήσει ότι όταν ένας αριθμός αποικιών τοποθετείται σε μια μακρά γραμμή, οι αποικίες που βρίσκονται στα άκρα της γραμμής και φυσάει προς τα κάτω η   προς τα πάνω συσσωρεύουν περισσότερες μέλισσες και αποδίδουν μεγαλύτερη συγκομιδή μελιού.

Με την τοποθέτηση μιας σειράς κυψελών σε κύκλους ή τόξα, με τις εισόδους να είναι στραμμένες προς διαφορετικές κατευθύνσεις, μπορεί να μειωθεί το φαινόμενο της παραπλανήσης από τον άνεμο.

Τα εμφανή χαρακτηριστικά του τοπίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον προσανατολισμό.

Εκτός από την πιθανή προστασία από τον άνεμο, μια κατασκευή, μια γραμμή δέντρων ή ένας φράχτης κοντά στις κυψέλες μπορεί να μειώσει την παραπλάνηση .

Είναι σημαντικό οι βασίλισσες να επιστρέφουν στη σωστή κυψέλη μετά τον προσανατολισμό και τις πτήσεις ζευγαρώματος, οπότε θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις οπτικές ενδείξεις προκειμένου να ελαχιστοποιείται η παραπλάνηση.

Η παραπλάνηση δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι σκέφτονται πολύ και σίγουρα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κρίσιμων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των αποικιών.

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση των επιπτώσεων της μετάδοσης των ακάρεων βαρρόα μεταξύ των αποικιών και της δυνατότητας ελέγχου των επιπέδων βαρρόα εντός και μεταξύ των μελισσοκομείων. Με την παραπλάνηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι "καθαρές" αποικίες μπορεί να μολυνθούν εκ νέου.

Δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού προκλήσεων στη διαχείριση των μελισσών, η μείωση της παραπλάνησης αποτελεί έναν τομέα όπου οι μελισσοκόμοι μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν το στρες των αποικιών με ελάχιστη προσπάθεια.