Πως πρέπει να εναλλάσσονται οι θεραπείες για την καταπολέμηση της varroa

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι γνωρίζουν ότι οι θεραπείες για τη καταπολέμηση της Varroa πρέπει να εναλλάσσονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να  χρησιμοποιείτε την ίδια θεραπεία διαδοχικά δύο φορές χωρίς να χρησιμοποιήσετε ενδιάμεσα διαφορετική θεραπεία . 

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη της αύξησης  των ακάρεων που είναι ανθεκτικά στις συνθετικές χημικές ουσίες . Για παράδειγμα, οι μελισσοκόμοι της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποιούν συνήθως φλουμεθρίνη ή ταυ-φλουβαλινικά (Bayvarol, Apistan) την άνοιξη και   αμιτράζη (Apivar, Apitraz) το φθινόπωρο.

Με τη διαθεσιμότητα διαφόρων   θεραπειών, μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένη η γνώση ποιες θεραπείες μπορούν να εναλλάσσονται και ποιες θεραπείες θα πρέπει να αποφεύγονται σε διαδοχικές εφαρμογές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η κατανόηση του κύριου δραστικού συστατικού και η αποφυγή εφαρμογών με θεραπευτικές αγωγές που έχουν το ίδιο ή παρόμοιο δραστικό συστατικό. 

Έτσι, εδώ είναι ένας οδηγός που βασίζεται σε ενεργά συστατικά:

 

Ενεργό συστατικό Εμπορικά προϊόντα Τύπος
flumethrin, tau-fluvalinate Bayvarol, Apistan συνθετικό χημικό
amitraz Apivar, Apitraz συνθετικό χημικό
φορμικό οξύ Mite Away Quick Strips, γενικά οργανική χημική ουσία
θυμόλη ApiGuard, ApiLife Var, γενική οργανική χημική ουσία
οξαλικό οξύ γενικός οργανική χημική ουσία

 

Τα προϊόντα με το ίδιο ή παρόμοιο δραστικό συστατικό, όπως το Bayvarol και το Apistan, πρέπει να αποφεύγονται σε διαδοχικές εφαρμογές, αλλά μπορούν να εναλλάσσονται με οποιοδήποτε άλλο.

Πιστεύεται ότι η αντοχή στις οργανικές χημικές ουσίες είναι πιο δύσκολη, αλλά αν θέλετε να είστε ασφαλείς, μπορείτε επίσης να αποφύγετε τα ApiGuard και ApiLife Var σε διαδοχικές εφαρμογές, καθώς περιέχουν το ίδιο δραστικό συστατικό.

Πηγή