ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗ

Η Σακόμορφη σήψη γόνου  προκαλείται από έναν ιό του γένους Iflavirus.

Ο ιός προσβάλλει κυρίως τις προνύμφες, αλλά μπορεί επίσης να μολύνουν και τις ενήλικες  μέλισσες. Η Σακόμορφη σήψη γόνου προκαλεί  διάσπαρτο γόνο με μικρές τρύπες στα βυθισμένα καλύμματα και νεκρές προχρυσαλλιδες με εμφάνιση ‘γόνδολας’.ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗ

Οι προνύμφες πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί από την κατανάλωση τροφής από τις ακμαίες μέλισσες  που  έχουν μολυνθεί με τη Σακόμορφη σήψη .Ο ιός στη συνέχεια πολλαπλασιάζετε  μέσα στις  μολυσμένες  προνύμφες και καταστρέφει τους υποδερμικούς αδένες και εμποδίζει το σχηματισμό της χιτίνης.

Η προνύμφη δεν μπορεί να αποβάλλει το τελευταίο δερμάτιο και πεθαίνει στο κλειστό κελίΤο δέρμα των προνυμφών γίνεται σταδιακά ένας σάκος γεμάτος  υγρό. Η Σακομορφη σήψη γόνου  μπορεί να παραμείνει βιώσιμη στις  νεκρές προνύμφες, στο μέλι τη γύρη για έως και τέσσερις εβδομάδες.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Η Σακόμορφη σήψη γόνου  είναι πιο επιζήμια όταν επηρεάζονται οι προνύμφες.

Ο κύκλος ασθένειας για τις προνύμφες που επηρεάζει ιός Sacbrood έχει ως εξής:

Πιστεύεται ότι ο ιός μολύνει τις προνύμφες όταν μολύνονται από τις παραμάνες μέλισσες που έχουν  μολυνθεί με τα σωματίδια της Σακόμορφης σήψης.

Τα ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στις μολυσμένες  προνύμφες με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ασυνήθιστη συμπεριφορά (Η νεκρή προνύμφη παραμένει στο κελί όρθια με το κεφάλι σηκωμένο προς τα επάνω).

ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗΟι μολυσμένες  προνύμφες πεθαίνουν λίγο μετά. Οι προνύμφες στη συνέχεια αλλάζει το χρώμα τους από λευκό σε κίτρινο και στη συνέχεια καφέ. Το δέρμα των προνυμφών σκληραίνει και γεμίζει με ένα ρευστό το οποίο δίνει την εντύπωση  ένος  σάκου γεμάτο υγρό. Το υγρό περιέχει ιικά σωματίδια, τα οποία επιτρέπουν  στον ιό να εξαπλωθεί και να μολύνει άλλες μέλισσες.

Με τον καιρό οι προνύμφες ξεραίνονται  παίρνουν  ένα καφέ έως μαύρο χρώμα.

Η Σακόμορφη σήψη γόνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ενήλικες μέλισσες:

Ενήλικες μέλισσες μολύνονται από το μέλι που είναι επιβαρημένο από  τον ιό. Ο ιός μπορεί να προσλαμβάνεται είτε από  μολυσμένα τρόφιμα ή αφαιρώντας τις προνύμφες που σκοτώθηκαν από τη Σακόμορφη σηψιγονία.

Οι Μολυσμένες  ενήλικες μέλισσες δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα.

Ωστόσο, οι υποφαρυγγικοί  αδένες (αυτοί είναι οι αδένες που παράγουν βασιλικό πολτό) μεταφέρουν τον ιό στο βασιλικό πολτό και στις προνύμφες.

Θεωρείται ότι οι  μολυσμένες  παραμάνες μέλισσες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στις  προνύμφες κατά τι  σίτιση του γόνου.

Οι  Ενήλικες μέλισσες που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν έχουν την τάση να τρέφουν τις  προνύμφες για πολύ.

Συχνά σταματούν   να τρώνε γύρη (μια αλλαγή συμπεριφοράς που σχετίζεται με τον ιό) και να γίνονται συλλέκτριες  σε νεαρή ηλικία.

Παρόλο που οι  μολυσμένες εργάτριες συνήθως τείνουν να μην συλλέγουν γύρη, ωστόσο, κάποια γύρη που συλλέγεται  είναι μολυσμένη  με τον ιό και μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή μόλυνσης για άλλες μέλισσες στην αποικία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η Σακόμορφη σηψιγονία  μπορεί να μολύνει της  ενήλικες, αλλά δεν παρουσιάζει  εμφανή συμπτώματα. Οι Λοιμώξεις από τον ιό  είναι πιο εμφανής όταν ο ιός μολύνει τις προνύμφες .

Τυπικά συμπτώματα της Σακόμορφης σηψιγονίας  περιλαμβάνουν:

  • Διάσπαρτος αποχρωματισμένος  γόνος  , με μικρές τρύπες στα βυθισμένα καλύμματα των κελιών. Αυτό προκαλείται από ενήλικες μέλισσες που προσπαθούν να αφαιρέσουν το  μολυσμένο γόνο.
  • Η προνύμφη πεθαίνει,  παραμένει στο κελί όρθια με το κεφάλι σηκωμένο προς τα επάνω
  • Μετά το θάνατο των  προνυμφών από ένα υγιές λευκό περλέ χρώμα γίνεται  κιτρινωπό και  στη συνέχεια καφέ χρώμα. Το σκούρο χρώμα ξεκινά από το κεφάλι της  νεκρής  προνύμφης  και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.
  • Το δέρμα των νεκρών προνυμφών  αλλάζει και  μοιάζει με σάκο, ο  οποίος είναι γεμάτος με υγρό. Είναι αυτό το στάδιο της μόλυνσης που δίνει τον ιό το όνομά του. Ο σάκος μπορεί να αφαιρεθεί προσεκτικά από το μολυσμένο κελί.
  • Η κηρήθρα μοιάζει με μωσαϊκό και οι προνύμφες πεθαίνουν πριν ή και μετά το σφράγισμα του κελιού.

Λοιμώξεις της Σακόμορφης σηψιγονίας  μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, αλλά είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια εκτροφής γόνου και όταν υπάρχει μεγάλη προσβολή από βαρρόα   (από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Η Σακόμορφη σήψη του γόνου  επηρεάζει την αποικία   προκαλώντας μια άνιση κατανομή του γόνου( Διάσπαρτος αποχρωματισμένος  γόνος)  , με μικρές τρύπες στα βυθισμένα καλύμματα των κελιών. Αυτό μπορεί να συγχέεται με άλλες ασθένειες γόνου, όπως Ευρωπαϊκής σηψιγονία (EFB), αμερικανική σηψιγονία (AFB) και την Ασκοσφαίρωση . Μερικά διαφορετικά συμπτώματα  αυτών των παρόμοιων παράσιτα περιλαμβάνουν:

Αμερικάνικη σηψιγονία (AFB)

  • Ακανόνιστο και διάσπαρτο μοτίβο γόνου.
  • Το χρώμα των κηρυθρών γίνεται βαθύ καφέ
  • Γόνος διάσπαρτος με βαθουλωμένα καλύμματα και μικρές τρύπες
  • Ο νεκρός γόνος έχει χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή

Ευρωπαϊκή σηψιγονία

  • Οι προνύμφες αλλάζουν συνέχεια θέση στο κελί.
  • Οι άρρωστες προνύμφες έχουν κίτρινη απόχρωση.
  • Η ξεραμένη προνύμφη σχηματίζει λέπι και δεν μπορεί να απομακρυνθεί.
  • Δυσάρεστη οσμή από κελιά με προνύμφη σε σήψη.

Ασκοσφαίρωση

  • Ακανόνιστο και διάσπαρτο μοτίβο γόνου.
  • Γόνος διάσπαρτος με βαθουλωμένα καλύμματα και μικρές τρύπες
  • Μουμιοποιημένες προνύμφες

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

SacbroodΗ Σακόμορφη σήψη γόνου  μπορεί να εξαπλωθεί με πολλούς τρόπους. Ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος στις πεθαμένες  προνύμφες ,το  μέλι  , τη γύρη για έως και τέσσερις εβδομάδες. Ο ιός μπορεί επίσης να μετακινηθεί κατά λάθος από τους μελισσοκόμους ή μέσω της φυσικής συμπεριφοράς των μελισσών.

Οι μελισσοκόμοι μπορούν δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό μεταξύ των κυψελών από τυχαία συνένωση μολυσμένης  κυψέλης  ή μέσω της μεταφοράς  των προσβεβλημένων κυψελών σε διαφορετικές περιοχές.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι μέλισσες μολύνουν της  πηγές τροφίμων.

Σμήνη μελισσών μπορούν επίσης να  μεταφέρουν τον ιό, με συνέπεια να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί σε νέους τομείς.

Σε μια αποικία ο ιός είναι ικανός να μολύνει τις προνύμφες  και ενήλικες μέλισσες . Οι παραμάνες μέλισσες μολύνονται με την κατάποση του ιού κατά την αφαίρεση μολυσμένου γόνου ή από μολυσμένη  τροφή. Ο ιός στη συνέχεια εξαπλώνεται στις  προνύμφες. Οι προνύμφες που έχουν μολυνθεί με τον ιό θα πεθάνουν στο κλειστό κελί.

Ενήλικες μέλισσες που μολύνθηκαν   με τον ιό δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Μολυσμένες ενήλικες μέλισσες συνήθως μετατρέπονται σε συλλέκτριες

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι μέλισσες είναι συνήθως σε θέση να διαχειριστούν  τον ιό της Σακόμορφης σηψιγονίας  στις περισσότερες αποικίες μέσα από την υγιεινή συμπεριφορά και την ικανότητα να εντοπίζει και να απομακρύνει μολυσμένο προνύμφες.

Ωστόσο, ο ιός μπορεί να έχει  σοβαρές επιπτώσεις  όταν συνδυάζεται με άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη νέκταρ – γύρης, δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, χαμηλή απόδοση της βασίλισσας  ή μόλυνση από  άλλα παράσιτα ή / και ασθένειες.

Όταν συμβαίνουν αυτές τις συνθήκες, ο μελισσοκόμοι θα πρέπει να λάβουν  μέτρα για την αποκατάσταση του πληθυσμού της αποικίας .

Οι μελισσοκόμοι μπορούν να προστατεύουν τις κυψέλες τους με την τακτική επιθεώρηση για τα σημάδια της νόσου.

Αν ο ιός ανιχνεύεται σε περισσότερο από 5 τοις εκατό του γόνου τότε προτείνετε αντικατάσταση της βασίλισσας .

Μολυσμένα πλαίσια  γόνου πρέπει να αφαιρεθούν Έτσι  θα αφαιρεθεί ο ιός  από την κυψέλη και η νέα βασίλισσα θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον πληθυσμό.

Ως προληπτικό μέτρο, τα πλαίσια  πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3-4 χρόνια από τους μελισσοκόμους.