Το μικρό σκαθάρι κυψέλης (SHB) (Aethina tumida) είναι ένα μικρό καφέ προς μαύρο σκαθάρι με κεραίες κατά συστάδες, που προέρχεται από την υποσαχάρεια Αφρική. Στην Αφρική, το ¨SHB¨ δεν είναι σημαντικό είδος παρασίτων των μελισσών.
Το προνυμφιακό στάδιο του βιολογικού κύκλου του ¨SHB¨ προκαλεί την πλειοψηφία των ζημιών στις ενεργές κυψέλες, τρυπώνοντας στις κηρήθρες, τρώγοντας γόνους, μέλι και γύρη. Αντίθετα με κάποια άλλα μελισσοκομικά έντομα, το ¨SHB¨ ελκύεται κατά προτίμηση από ενεργές κυψέλες, εξαιτίας της διαθεσιμότητας τροφής. Καθώς ταΐζουν τις προνύμφες μεταφέρουν και ένα είδος μύκητα (Kodamaea ohmeri) το οποίο μολύνει το μέλι, προκαλώντας του ζύμωση. Οι σοβαρές προσβολές μπορεί να κάνουν την κυψέλη ¨γλοιώδη¨ και μπορεί να προκαλέσει τον αφανισμό ή την απόδραση της αποικίας.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Η ανάπτυξη του ¨SHB¨ κατά τον βιολογικό κύκλο του, εξαρτάται πρωτίστως από την υγρασία, τη θερμοκρασία και τη διαθεσιμότητα της τροφής. Ο βιολογικός κύκλος του ¨SHB¨, μπορεί να διαρκέσει 3-12 εβδομάδες και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο σκαθάρι.
Αυγό
Τα θηλυκά SHB, μπορούν να γεννήσουν περίπου 1000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με κάποιες έρευνες να υποδεικνύουν ένα ανώτερο όριο 2000 αυγών. Το θηλυκό θα γεννήσει περίπου 10-30 αυγά κατά συστάδες μέσα σε κυψέλες σφραγισμένες γόνων ή στις μικρές ρωγμές και σχισμές γύρω απ’ την κυψέλη. Τα αυγά είναι λευκά περλέ και περίπου 1.4mm μήκος και 0.26mm πλάτος, περίπου τα 2/3 του μεγέθους του αυγού της μέλισσας. Ο αριθμός των αυγών που θα εκκολαφθούν, εξαρτάται κυρίως από τη σχετική υγρασία, με κάποιες ενδείξεις στους 30 βαθμούς Κελσίου, να δείχνουν ότι κανένα αυγό δεν θα εκκολαφθεί σε σχετική υγρασία ίση ή μικρότερη του 34%. Χρειάζεται περίπου 1-6 μέρες να εξελιχθούν τα αυγά σε προνύμφες , ενώ τα περισσότερα εκκολάπτονται σε 3 μέρες μέσα στην κυψέλη.
Προνύμφες
Το προνυμφιακό στάδιο του βιολογικού κύκλου του ¨SHB¨ είναι το πιο επιζήμιο, διότι οι προνύμφες ξεκινούν αμέσως να τρυπώνουν στις κηρήθρες και τα σφραγίσματα και τρώνε αυγά μελισσών, γύρη και μέλι. Επίσης αφοδεύουν στην κηρήθρα, απελευθερώνοντας το μύκητα K. Ohmeri που μολύνει το μέλι στις ενεργές κυψέλες και στις αποθηκευμένες κηρήθρες. Ο μήκυτας κάνει το μέλι να ζυμωθεί, το οποίο μπορεί να κάνει την κυψέλη ¨γλοιώδη¨ και να προκαλέσει τον αφανισμό ή την απόδρασή της.
Οι προνύμφες είναι περίπου 1cm μήκος και 1.6mm πλάτος και έχουν ένα άσπρο κρεμ χρώμα και καφέ μπρονζέ κεφάλι. Έχουν τρία ζευγάρια μικρών ποδιών στο μπροστινό μέρος του σώματος και δύο σειρές από μικρές ¨ακίδες¨ κατά μήκος της πλάτης. Η περίοδος ανάπτυξης της προνύμφης εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τη διαθεσιμότητα τροφής, αλλά γενικά παίρνει 8-29 μέρες.
Μετά την περίοδο του ταΐσματος που διαρκεί 6-14 ημέρες, οι προνύμφες περνάνε σε μια φάση ¨περιπλάνησης¨ κατά την οποία μπορεί να διανύσουν μέχρι και 200m έξω από την αποικία για να βρουν κατάλληλο μέρος για τη νύμφωση, συνήθως υγρό έδαφος. Στο σημείο αυτό, το ¨SHB¨ είναι ίσως ευάλωτο στις επιθέσεις μυρμηγκιών και πουλιών. Όταν οι προνύμφες δε μπορούν να βρουν κατάλληλο έδαφος για τη νύμφωση, μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξή τους για ένα διάστημα, έως ότου παρουσιαστούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Νύμφωση
Όταν οι προνύμφες βρουν κατάλληλο μέρος, θα εισχωρήσουν 5-20 cm περίπου στο έδαφος και θα χτίσουν ένα θάλαμο για τη νύμφωση με μαλακά τοιχώματα. Το υγρό έδαφος και οι ζέστη είναι κρίσιμα για την επιτυχή νύμφωση και την ανάδειξη του ενήλικου σκαθαριού. Η νύμφωση μπορεί να διαρκέσει 2-12 εβδομάδες, ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς αυτούς παράγοντες. Κατά τις ψυχρές περιόδους με θερμοκρασίες κάτω από 10oC , η νύμφωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 100 ημέρες.
Οι νύμφες έχουν αρχικά λευκό περλέ χρώμα κι έπειτα μετατρέπονται σε καφέ ή μαύρο καθώς εξελίσσονται σε ενήλικα σκαθάρια. Όταν τα ενήλικα σκαθάρια βγουν από το έδαφος, πετούν αναζητώντας να κατακλύσουν νέες αποικίες.
Το ενήλικο σκαθάρι
Τα ενήλικα ¨SHB¨, μπορούν και πετάνε μέχρι και 15χμ για να εντοπίσουν μια νέα αποικία μελισσών για να κατακλύσουν. Τα ενήλικα σκαθάρια προτιμούν τις αδύναμες κυψέλες την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ τις δυνατές το φθινόπωρο όπου ο μεγαλύτερος αριθμών μελισσών τα βοηθά να παραμένουν ζεστά. Πιστεύται ότι τα ενήλικα σκαθάρια ¨SHB¨ βρίσκουν μελίσσια εντοπίζοντας τη μυρωδιά των ενήλικων μελισσών και των προϊόντων της κυψέλης (μέλι και γύρη). Υπάρχουν σκέψεις ότι τα ενήλικα σκαθάρια μπορούν επίσης να εντοπίσουν και τη φερομόνη συναγερμού των μελισσών.
Τα ενήλικα σκαθάρια έχουν 5–7mm μήκος και 3–4.5mm πλάτος, ενώ τα θηλυκά τείνουν να είναι βαρύτερα και μακρύτερα από τα αρσενικά κατά μέσο όρο και υπερτερούν σε αριθμό στο σύνολο του πληθυσμού. Τα ενήλικα σκαθάρια έχουν κεραίες κατά συστάδες και αρχικά είναι κιτρινωπά ή καφεκόκκινα περνώντας στο καφέ ή μαύρο καθώς σκληραίνει ο εξωσκελετός τους.
Τα ενήλικα σκαθάρια φτάνουν στη σεξουαλική τους ωριμότητα σε 7 μέρες και ζευγαρώνουν μέσα στην αποικία. Τα ενήλικα σκαθάρια μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 6 μήνες τρώγοντας μέλι και μέχρι 50 μέρες τρεφόμενα με άδεια κηρήθρα γόνου. Τα ενήλικα σκαθάρια, μπορούν επίσης να τραφούν από μέλισσες από στόμα σε στόμα, ειδικά όταν φυλακιστούν από μέλισσες. Τότε τα σκαθάρια χρησιμοποιούν τις κεραίες τους για να προκαλέσουν εμετό στις μέλισσες φύλακες ώστε να αποβάλλουν την τροφή, την οποία μετά καταναλώνουν.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το ενήλικο SHB παρουσιάζει μια μικρή ποικιλία στο χρώμα ανάλογα με την ηλικία, ποικίλλοντας από κιτρινωπό ή καφεκόκκινο σε ένα πιο σκούρο καφέ ή μαύρο και έχουν χαρακτηριστικές ομαδοποιημένες κεραίες. Τα ενήλικα έχουν 5–7mm μήκος και 3–4.5mm πλάτος και τα θηλυκά τείνουν να είναι κατά μέσο όρο μακρύτερα και βαρύτερα από τα αρσενικά.
Τα ενήλικα σκαθάρια αποφεύγουν το ηλιακό φως και μπορούμε να τα δούμε να τρέχουν να καλυφθούν μέσα σε γωνίες, μέσα στην κηρήθρα ή να πετούν μακριά όταν η κυψέλη επιθεωρείται. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί επίσης να βρεθεί μέσα σε κελιά κηρήθρας ή στα απορρίματα στη βάση της αποικίας.
Τα αυγά του ¨SHB¨ είναι μικροσκοπικά (γύρω στο 1.4mm μήκος και 0.26mm πλάτος) και είναι λευκά περλέ.
Στις δυνατές αποικίες τα αυγά μπορεί να βρεθούν σε ομάδες σε μικρές ρωγμές και σχισμές του πλαισίου της κυψέλης, ενώ στις πιο αδύναμες αποικίες, τα αυγά μπορεί να βρεθούν απευθείας πάνω στην κηρήθρα των γόνων.
Οι προνύμφες είναι λευκές με καφέ μπρονζέ κεφάλι, έχουν περίπου 10 mm μήκος και τρία ζευγάρια μικρών ποδιών κοντά στο κεφάλι. Οι προνύμφες έχουν επίσης δύο σειρές από μικρές ¨ακίδες¨ στην πλάτη. Όταν ωριμάσουν, οι προνύμφες εγκαταλείπουν την κυψέλη και τρυπώνουν στο έδαφος γύρω από την κυψέλη, για τη νύμφωση. Είναι πιθανό να βρεθούν προνύμφες και νύμφες με το κοσκίνισμα του εδάφους γύρω από την αποικία.
Η κηρήθρα από μόνη της μπορεί να είναι ενδεικτική της παρουσίας ¨SHB¨, καθώς η κηρήθρα μελιού εμφανίζεται υγρή και λιπαρή εξαιτίας της αλλοίωσης (ζύμωση) του μελιού. Η κυψέλη ή η κηρήθρα μπορεί επίσης να έχουν μία σάπια μυρωδιά, παρόμοια με αυτή που έχουν τα χαλασμένα πορτοκάλια, εξαιτίας του θανάτου των γόνων και της ζύμωσης του αποθηκευμένου μελιού
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Όταν η προσβολή από ¨SHB¨ είναι μεγαλύτερη, μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί στην κυψέλη, είτε έμμεσα με τις σχετικές βλάβες/συμπτώματα, είτε άμεσα μέσω της παρουσίας αυγών, προνυμφών και ενηλίκων. Η έμμεση αναγνώριση μπορεί να γίνει παρατηρώντας το ζυμωμένο μέλι που δημιουργήθηκε από τις προνύμφες του ¨SHB¨, μολύνοντας το μέλι με μύκητα (K. ohmeri), που το κάνει να φαίνεται λιπαρό και γλοιώδες και να τρέχει έξω από τα κελιά. Η ζύμωση συχνά προκαλεί στην κυψέλη μια μυρωδιά σαν χαλασμένα πορτοκάλια.
Η ανίχνευση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν η προσβολή από το ¨SHB¨ είναι μικρή. Τα ενήλικα μπορεί να βγαίνουν από τις κυψέλες κατά τη διάρκεια της μέρας και να γυρίζουν το σούρουπο για να προσβάλλουν άλλες κυψέλες, κυρίως αυτές που έχουν ανοίξει πρόσφατα.
Εξαιτίας της έλξης του ¨SHB¨ από τις πρόσφατα ανοιγμένες κυψέλες κατά την επιθεώρηση , και των ενδείξεων που δείχνουν ότι το SHB εκμεταλλεύεται την αναστάτωση του μελισσιού για να επιτεθεί σε απροστάτευτα κελιά γόνων, συστήνεται όταν κάνετε επιθεώρηση για SHB να ξεκινάτε από τις κυψέλες που είναι πιο αδύναμες ή δεν έχουν βασίλισσα. Είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε όλες τις κηρήθρες με μέλι ή γόνους, για σκαθάρια και προνύμφες, γιατί μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε κηρήθρα της κυψέλης.
Μια αποτελεσματική μέθοδος επιθεώρησης για ¨SHB¨, περιλαμβάνει την απομάκρυνση του καπακιού της κυψέλης και την τοποθέτησή του στο έδαφος, προτού τοποθετήσετε ένα μελιτοθάλαμο στην κορυφή με εξαιρετική ακρίβεια. Οποιοδήποτε σκαθάρι ¨SHB¨ υπάρχει στον μελιτοθάλαμο, θα μετακινηθεί προς τα κάτω, πάνω στο καπάκι, για να αποφύγει το φως. Μετά από μερικά λεπτά, ο μελιτοθάλαμος μπορεί να αφαιρεθεί για να ελέγξετε το καπάκι για ¨SHB¨.
Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ψάχνουν για το ενήλικο ¨SHB¨ στα σκοτεινότερα μέρη της κυψέλης. Τα ενήλικα σκαθάρια SHB αποφεύγουν το φως και αναζητούν γρήγορα καταφύγιο όταν η κυψέλη επιθεωρείται. Κοιτάξτε κάτω από το καπάκι, στον εμβρυοθάλαμο, όπως και στα απορρίματα που υπάρχουν στη βάση. Οι αδύναμες και στρεσαρισμένες αποικίες με χαμηλή αναλογία μελισσών- γόνων θεωρούνται οι πιο ευάλωτες. Προνύμφες, μπορεί επίσης να βρεθούν κοσκινίζοντας το έδαφος γύρω από την αποικία.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Το ¨SHB¨ μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, με διάφορος τρόπους. Τα SHB πετούν δυνατά και μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι και 15χμ. για να βρουν νέα κυψέλη και αποικία. Τα SHB έλκονται από νέες κυψέλες και αποικίες από τη μυρωδιά που εκλύει η αποικία. Οι πληθυσμοί των αγριομελισσών, έχουν επίσης βοηθήσει να εδραιωθεί το σκαθάρι ¨SHB¨ σε περιοχές με κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.
Ένας από τους κύριους μηχανισμούς εξάπλωσης, είναι μέσω της μετακίνησης των κυψελών και των προϊόντων τους μεταξύ μολυσμένων και μη μολυσμένων περιοχών. Αυτό περιλαμβάνει την υποβοηθούμενη από το μελισσοκόμο μετακίνηση αποικιών ή μελισσών, ή τη μεταφορά μολυσμένων προϊόντων κυψέλης συμπεριλαμβανομένου του μελιού με κηρήθρα, τη γύρη που συλλέχθηκε από μέλισσες, το αποκέρι, τα κέρινα σφραγίσματα και κομμάτια που δεν έχουν λιώσει. Το ¨SHB¨ είναι ένα έντομο των αποθηκευμένων κηρηθρών και μελιτοθαλάμων και μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν με αυτά τα οποία θεωρούνται καθαρά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Οι προνύμφες του ¨SHB¨, μοιάζουν με τις προνύμφες του κηρόσκορου και είναι πιθανόν να εμφανιστούν και τα δύο είδη σε μία κυψέλη. Παρόλα αυτά, είναι εφικτό να διαχωρίσουμε τις προνύμφες κάθε είδους μέσα από τις διαφορές τους στα μορφολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, όπως και από τις αντίστοιχες επιπτώσεις τους στην κυψέλη.
Μορφολογικές διαφορές
Οι προνύμφες και των δύο ειδών έχουν 3 ζευγάρια ποδιών κοντά στο κεφάλι. Όμως οι προνύμφες του κηρόσκορου έχουν και μικρά, λιγότερο ανεπτυγμένα πόδια σε ζεύγη, κατά μήκος του υπόλοιπου σώματος. Οι προνύμφες του κηρόσκορου επίσης, δεν έχουν τις δύο σειρές από μικρές ακίδες που βλέπουμε στην πλάτη της προνύμφης του ¨SHB¨. Οι προνύμφες του κηρόσκορου γίνονται πολύ μεγαλύτερες από αυτές του ¨SHB¨, γύρω στα 25mm σε μήκος, σε σύγκριση με τα 10mm αντίστοιχα.
Τα περιττώματα των δύο ειδών, επίσης διαφέρουν: Τα περιττώματα του ¨SHB¨ είναι συνήθως συμπαγή, με μία λεπτή μακριά κλωστή, ενώ του κηρόσκορου είναι διαχωρισμένοι σκούροι κυλινδρικοί σβόλοι.
Διαφορές συμπεριφοράς
Οι προνύμφες του ¨SHB¨, τυπικά βγαίνουν από την κυψέλη για να νυμφωθούν μέσα στο έδαφος γύρω από μία κυψέλη. Από την άλλη, οι προνύμφες του κηρόσκορου θα νυμφωθούν σε λευκά κουκούλια μέσα στην κυψέλη, τυπικά πάνω στο πλαίσιό της. Οι προνύμφες του ¨SHB¨ μπορεί να βρίσκονται σε ολόκληρη την κυψέλη, άσχετα με τη δύναμη της αποικίας. Όμως οι προνύμφες του κηρόσκορου συνήθως βρίσκονται μόνο στα εξωτερικά περιθώρια του εμβρυοθαλάμου, σε πιο δυνατές κυψέλες. Σε νεκρά ή αδύναμα μελίσσια, μπορούμε να βρούμε προνύμφες σε όλη την κυψέλη.
Οι προνύμφες του ¨SHB¨ μπορεί επίσης να ανοίξουν τούνελ διαμέσου των κελιών της κηρήθρας, αποθηκεύοντας φρέσκο μέλι και κηρήθρες γόνων. Οι προνύμφες του κηρόσκορου από την άλλη, τυπικά δεν δημιουργούν τούνελ στα πλαίσια του φρέσκου μελιού.
Συμπτώματα στην κυψέλη
Τα συμπτώματα της κυψέλης είναι ο τρόπος κλειδί για να διαχωρίσουμε την προσβολή από ¨SHB¨ ή από κηρόσκορο. Οι προνύμφες του ¨SHB¨ ζυμώνουν το μέλι που είναι αποθηκευμένο στην κηρήθρα και γίνεται γλοιώδες. Ο κηρόσκορος από την άλλη αφήνει πίσω μια χαρακτηριστική μάζα από στεγνές μεταξένιες ταινίες σε όλη την κυψέλη και σκληρά άσπρα κουκούλια στα πλαίσια.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Μακροπρόθεσμος περιορισμός του ¨SHB¨, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το συνδυασμό των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στις ενεργές κυψέλες και στον αποθηκευμένο εξοπλισμό/ κηρήθρες. Οι τεχνικές ελέγχου που περιλαμβάνουν την αφαίρεση, την καλή διαχείριση και υγιεινή του μελισσιού, θα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος.
Σωστή διαχείριση αποικίας
Για να προστατευτούν οι κυψέλες από το ¨SHB¨ είναι σημαντικό να διατηρήσετε δυνατές, υγιείς αποικίες με νέα παραγωγική βασίλισσα και υψηλή αναλογία μελισσών έναντι των γόνων. Αυτό απαιτεί οι μελισσοκόμοι να αντικαθιστούν συχνά τη βασίλισσα. Εμβρυοθάλαμοι θα πρέπει να προστίθενται μόνο σε δυνατές αποικίες όταν το 70% των κυψελών είναι γεμάτες με μέλι και / ή γόνους και υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να προστατέψουν και να υποστηρίξουν τους εμβρυοθαλάμους. Όταν ξεκινάτε τέτοιες πρακτικές, είναι πάντα απαραίτητο να εξασφαλίσετε ότι δεν μεταδίδονται το ¨SHB¨ ή άλλα παράσιτα των μελισσιών.
Καλή πρακτική είναι επίσης να αποφύγετε τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την αναπαραγωγή και ανάπτυξη του ¨SHB¨. Αυτό περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση ρωγμών και σχισμών της κυψέλης και την αφαίρεση κηρήθρων και πρόπολης τα οποία είναι περιοχές που το ¨SHB¨ μπορεί να κρυφτεί ή να γεννήσει αυγά. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αποφεύγουν την τοποθέτηση κυψέλης σε περιοχές που είναι γνωστό ότι υπάρχουν πληθυσμοί του ¨SHB¨, ειδικά τις πιο επίφοβες εποχές του χρόνου. Οι κυψέλες θα πρέπει να τοποθετούνται σε ηλιόλουστη τοποθεσία, σε περιοχές με σκληρό στεγνό έδαφος ή έδαφος με χαλίκι για να ελαχιστοποιήσουν τις φωλιές νύμφωσης του ¨SHB¨. Οι κυψέλες μπορεί να χρειαστεί να αεριστούν για μικρά διαστήματα (λίγες ώρες) για να μειωθεί η υγρασία μέσα στην κυψέλη, αλλά οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για λεηλασία που μπορεί να συμβεί.
Μια πλευρά της διατήρησης καλού μελισσιού, είναι η υγιεινή. Οι βάσεις των κυψελών θα πρέπει να μην έχουν απορρίματα που μπορεί να γίνουν κρυψώνα ή φωλιά για το ¨SHB. Οι σχισμές στο κερί, οι παλιές κηρήθρες και οι νεκρές αποικίες που μπορεί να προσελκύσουν SBH και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του, θα πρέπει να απομακρύνονται μέσα και γύρω από τα μελίσσια και να αντιμετωπιστούν ταχύτατα. Ό,τι εξοπλισμός ή κηρήθρα έχει μολυνθεί με οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης του SHB ή έχει μολυνθεί με ζυμωμένο μέλι, θα πρέπει να απολυμανθεί και να αντιμετωπιστεί ανάλογα, πριν την επαναχρησιμοποίησή του.
Παγίδες και δολώματα
Υπάρχουν συσκευές χειροποίητες και του εμπορίου για την παγίδευση και τη μείωση του πληθυσμού του ενήλικου ¨SHB¨ στην αποικία των μελισσών. Οι μέθοδοι αυτοί βασίζονται στην τάση του SHB να αναζητά προστασία από την παρενόχληση των εργατριών και από το φως.
Καθώς οι μυρωδιές του μελιού, η γύρη και οι ενήλικες μέλισσες έλκουν το ¨SHB¨ στα μελίσσια και αφού το άνοιγμα και οι εργασίες μιας κυψέλης μπορεί να πυροδοτήσουν τα θηλυκά ¨SHB¨ να γεννήσουν αυγά, η επιθεώρηση της κυψέλης, αν και είναι απαραίτητη για την καλή διαχείρισή της, θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με εύκολα προσβάσιμες παγίδες, τυπικά τοποθετημένες στη βάση της κυψέλης, καθώς ο συχνός έλεγχος θα είναι τόσο απλός όσο να γλιστρήσουμε την παγίδα έξω από την κυψέλη ή να μετακινήσουμε τη βάση για πρόσβαση στην παγίδα.
Παγίδες μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στις αποθήκες και στις εγκαταστάσεις εξαγωγής για να ελαχιστοποιηθούν τα ποσοστά του ¨SHB¨. Οι προνύμφες SHB ελκύονται από τα φώτα φθορίου και αλογόνου. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από ρηχά δοχεία με φυτικό λάδι ή απορρυπαντικό, για να σκοτώσουν τα ¨SHB¨ που σύρονται μέσα. Οι παγίδες αυτές μπορεί επίσης να ελέγχονται τακτικά για την παρουσία ¨SHB¨ στον αποθηκευμένο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις εξαγωγής.
Υγιεινή των εγκαταστάσεων εξαγωγής
Για να αποφευχθεί η επιμόλυνση των προϊόντων με SHB, οι κηρήθρες που περιέχουν έστω και μικρή ποσότητα γόνου μελισσών, δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε μια εγκατάσταση εξαγωγής. Οι εγκαταστάσεις εξαγωγής είναι συχνά ζεστές και παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη του SHB¨. Για να αποφύγετε την προσέλκυση SHB στις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να απομακρύνετε και να λιώνετε αμέσως τις νεκρές μέλισσες, το κερί, τα σφραγίσματα και άλλα απορρίματα. Μην αφήνετε τίποτα στην εγκατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει ως ξενιστής για το SHB.
Διαχείριση του αποθηκευμένου εξοπλισμού και των προϊόντων κηρήθρας και μελιού
Η χημική αντιμετώπιση του αποθηκευμένου εξοπλισμού, των προϊόντων κηρήθρας και μελιού, δεν προτείνεται, καθώς μολύνει τον εξοπλισμό του μελισσιού, τα προϊόντα μελιού και συνεπώς τις μέλισσες. Αντί για το ρίσκο που υπάρχει στη χρήση χημικών στον αποθηκευμένο εξοπλισμό και τις κηρήθρες, υπάρχουν απλές πρακτικές υγιεινής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την αποφυγή εκδήλωσης ¨SHB¨.
Αποθηκευμένος εξοπλισμός και προϊόντα
Παρόλο που συχνά οι κηρήθρες φαίνονται να μην έχουν μόλυνση από ¨SHB¨, ίσως να υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες αυγών ή προνυμφών ¨SHB¨, στους μελιτοθαλάμους ή στον εξοπλισμό του μελισσιού. Τα αυγά του SHB μπορεί να εκκολαφθούν σε 2-4 μέρες, οπότε οι κηρήθρες μελιού θα πρέπει να αφαιρούνται γρήγορα μετά την αφαίρεσή τους από την κυψέλη, για να αποφευχθεί η μετέπειτα μόλυνση των προϊόντων μελιού. Αν δεν είναι εφικτή η αφαίρεση μέσα σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο, οι μελιτοθάλαμοι θα πρέπει να προφυλαχθούν από τη μόλυνση του ¨SHB¨. Η αποθήκευση των μελιτοθαλάμων σε ψυχρά δωμάτια με σταθερή θερμοκρασία 10oC ή λιγότερο, θα εμποδίσει τα ενήλικα ¨SHB¨ να γεννήσουν αυγά και θα ελαχιστοποιήσει τη δραστηριότητα των προνυμφών του ¨SHB¨. Όμοια με τις τεχνικές περιορισμού του κηρόσκορου, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αποθήκευση του εξοπλισμού σε κατάψυξη , για 6 ώρες (από την ώρα που ο εξοπλισμός αγγίξει την απαιτούμενη θερμοκρασία) θα καταπολεμήσει το ¨SHB¨ σε όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου του.
Μετά την ψυχρή διαχείριση του εξοπλισμού, οι μελιτοθάλαμοι και τα προϊόντα μελιού, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε περιβάλλοντα ασφαλή από ¨SHB¨, για την αποφυγή μόλυνσης, όπως είναι τα σφραγισμένα δοχεία ή οι ανθεκτικές πλαστικές σακούλες. Οι χώροι αποθήκευσης θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και φωτισμένοι , με σχετική υγρασία 34% ή πιο κάτω.
Οι συνθήκες αυτές μπορούν να επιτευχθούν σε κλειστά δωμάτια, χρησιμοποώντας φώτα, αφυγραντήρες και περιστρεφόμενους ανεμιστήρες. Εναλλακτικά, ο εξοπλισμός ή τα προϊόντα μελιού μπορεί να εξακολουθήσουν να βρίσκονται αποθηκευμένα σε ψυχρά δωμάτια στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Τυχόν μολυσμένοι μελιτοθάλαμοι ή προϊόντα μελιού δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή χρήση και θα απωθήσουν τις μέλισσες. Τα μολυσμένα προϊόντα θα πρέπει να αφαιρούνται ξεχωριστά και να θάβονται ( το λιγότερο σε 1μ. βάθος) ή να καίγονται. Οι εγκαταστάσεις εξαγωγής θα πρέπει να αποστειρώνονται πριν την επαναχρησιμοποίησή τους για να μην χαλάσουν άλλα προϊόντα.
VIDEOS
Τα βίντεο αυτά έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον κύκλο ζωής , τη βιολογία, την ταυτοποίηση και τις πιθανές επιλογές διαχείρισης για το Μικρό σκαθάρι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά τα βίντεο έχουν παραχθεί στο εξωτερικό, καθώς οι συστάσεις θεραπείας που παρουσιάζουν μπορεί να διαφέρουν από εκείνες στην Ελλάδα