Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το πώς να αποκρυσταλλώσετε το ακατέργαστο μέλι

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το πώς να αποκρυσταλλώσετε το ακατέργαστο μέλι

Πόσες φορές σκεφτήκατε να πετάξετε ένα απόλυτα καλό βάζο μελιού μόνο και μόνο επειδή κρυσταλλώθηκε (ζαχάρωσε); Λοιπόν, άν είστε ένας από εκείνους που είναι πεπεισμένοι ότι το πηγμένο   μέλι είναι και χαλασμένο, σας έχουμε νέα : το μέλι δεν χαλάει ποτέ και είναι απολύτως σφαλες να το φάτε όταν και όταν ζαχαρώνει. Μάλιστα κάποιοι το προτιμούνε το μέλι τους πηγμένο παρά στην κανονική του μορφή! Τώρα αν εσείς δεν είστε ένας από αυτούς, πάλι δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε το πηγμένο μέλι σας στα σκουπίδια.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να φέρετε πάλι το μέλι στην γνωστή του υφή και πώς να το υποθηκεύσετε για να επιβραδύνετε τη διαδικασία κρυστάλλωσης. Με την σωστή γνώση και τεχνική, θα μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας μέλι άπηχτο και αζαχάρωτο πολύ περισσότερο!

Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;

Το μέλι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από φυσικά σάκχαρα. Υπάρχει μόνο ένα 20% νερό σε αυτό το προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκώς αρκετά μόρια νερού που να συγκροτούν όλη τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, πράγμα που οδηγεί σε ενδεχόμενο διαχωρισμό αυτών των συστατικών. Και αυτό ακριβώς γίνεται με το κρυσταλλωμένο μέλι. Για να εξασφαλίσετε ότι το προϊόν παραμένει υγρό όσο το δυνατόν περισσότερο, φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα γυάλινο βάζο με καλά κλεισμένο το καπάκι. Ποτέ μην βάζετε το μέλι στο ψυγείο! Θα επιταχύνει τη διαδικασία κρυστάλλωσης.

Οι περισσότερες ποικιλίες μελιού που αγοράζονται από τα κατάστημα είναι επεξεργασμένες και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν παστερίωση για να σκοτώσουν τα βακτήρια και τη μαγιά καθώς και για να επιβραδύνουν την κρυστάλλωση, καθιστώντας έτσι το προϊόν πιο ελκυστικό στους πελάτες.

Το ακατέργαστο μέλι όμως είναι ...ακατέργαστο και γι 'αυτό κρυσταλλώνεται πολύ πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα μέσα σε αυτό το μέλι είναι ακόμα άθικτα, καθιστώντας το πολύ-πολύ πιο υγιεινή επιλογή. Αν αναγκάζεστε να χάσετε τα εκπληκτικά οφέλη του ακατέργαστου μελιού, μόνο και μόνο επειδή δεν σας αρέσει η υφή, μπορούμε να σας πούμε πώς να το κάνετε και πάλι ρευστό με μερικά απλά βήματα!

Πώς να αποκρυσταλλώσετε το ακατέργαστο μέλι

Για να επαναφέρετε το μέλι στην αρχική του σύσταση πρέπει να το θερμάνετε. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία - η υπερβολική αύξηση τής θερμοκρασίας θα σήμαινε την καύση του προϊόντος και την καταστροφή των πολύτιμων βιταμινών και ενζύμων. Η μέθοδος θέρμανσης είναι επίσης σημαντική.

Αν ψάξετε το πώς να αποκρυσταλλώσετε μέλι στο Google, θα βρείτε αρκετές πολύ κακές συμβουλές, όπως η χρήση φούρνο μικροκυμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα θα διανεμηθεί άνισα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν κρυσταλλικές , ενώ άλλες απλά θα βράσουν. Επιπλέον, εάν αποθηκεύσετε το προϊόν σε ένα πλαστικό δοχείο, ο φούρνος μικροκυμάτων κάπως θα το λιώσει, απελευθερώνοντας τις επιβλαβείς τοξίνες και τα μόρια.

 Πώς να αποκρυσταλλώσετε το ακατέργαστο μέλι με τον σωστό τρόπο;

Μην ανησυχείτε, είναι εξαιρετικά εύκολο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο με ζεστό νερό και ένα μπολ αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το βάζο με το μελί σας. Το<< κλειδί>> είναι να ΜΗΝ αφήσετε το νερό να βράσει, που αυτό , ως γνωστόν, συμβαίνει στους 100 ° C. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία μέχρι τους 45 ° C (ένα ειδικό θερμόμετρο θα ήταν πολύ χρήσιμο εδώ) ώστε να διατηρήσετε τα ένζυμα και τα αντιοξειδωτικά. Αν κατά λάθος έχει υπερθερμανθεί ή βράσει το νερό, αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά. Αφού κρυώσει αρκετά, προσθέστε το αργά στο μπολ γεμίζοντας το χώρο γύρω από το βάζο με το μέλι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλά κλεισμένο   το καπάκι του βάζου σας και μην ρίξετε νερό από πάνω του. Το μέλι για να αποκρυσταλλωθεί χρειάζεται χρόνο. Να είστε υπομονετικοί και να προσθέτετε προσεκτικά περισσότερο ζεστό νερό καθώς το υγρό στο μπολ θα αρχίζει να κρυώνει.

Μην βάζετε ακατέργαστο μέλι σε φούρνο μικροκυμάτων, όπως προαναφέραμε, ή μην το βάζετε απευθείας σε βραστό νερό ή σε καυτή εστία, καθώς όλες αυτές οι πρακτικές μπορούν να καταστρέψουν μερικά (έως πάρα πολλά, έως όλα) από τα θρεπτικά συστατικά του.

Τώρα λοιπόν πια ξέρετε πώς να αποκρυσταλλώνετε το μέλι.

Εμείς δε ελπίζουμε ότι αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου σας προϊόντος, φέρνοντας έτσι περισσότερη <<γλύκα>> και στην τσέπη σας και στη διατροφή σας.