Ασκοσφαίρωση

Η νόσος Ασκοσφαίρωση προκαλείται από τον μύκητα Ascosphaera apis .

Ο μύκητας σπάνια σκοτώνει μολυσμένες αποικίες, αλλά μπορεί να αποδυναμώσει και να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή μελιού και ευαισθησία σε άλλα παράσιτα και ασθένειες των μελισσών. Οι νεομολυνθέντες προνύμφες δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα της νόσου, αλλά πεθαίνουν αφότου σφραγιστούν στα κελιά τους ως νύμφες.

Οι μέλισσες εργάτριες  θα αφαιρέσουν από τις κυψέλες τις νεκρές προνύμφες, καθιστώντας τις μουμιοποιημένες προνύμφες σαφώς ορατές. Μερικές φορές αφαιρούν τις μουμιοποιημένες προνύμφες και τις εναποθέτουν στο πάτωμα της κυψέλης ή στην είσοδο της κυψέλης .

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

H  Ασκοσφαίρωση  δεν είναι συνήθως μια σοβαρή ασθένεια, οι υγιείς αποικίες μελισσών συνήθως είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν  .Ασκοσφαίρωση

Οι εκδηλώσεις τις ασθένειας είναι γενικά συχνότερες όταν μια αποικία υπόκειται σε μεταβολές της θερμοκρασίας ή άλλες πηγές πιέσεων. Μερικοί παράγοντες στην αποικία μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλες περιόδους υγρών ή ξηρών περιαυτολογικών συνθηκών, η κακή διατροφή, μια αποτυχημένη βασίλισσα ή η μετακίνηση των κυψελών .

H Ασκοσφαίρωση είναι πιο συχνή την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο δροσερές, ο γόνος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και το   εργατικό δυναμικό των μελισσών δεν μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία της φωλιάς του γόνου.

Συνήθως οι πρώτες  προνύμφες που έχουν πληγεί από την ασθένεια Chalkbrood είναι εκείνες που αναπτύσσονται γύρω από τις άκρες του γόνου, όπου οι θερμοκρασίες της γονοφωλιάς είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Τα στάδια της νόσου Chalkbrood έχουν ως εξής:

Μόλυνση

Η μόλυνση συμβαίνει όταν οι προνύμφες καταπιούν τα σπόρια των μυκήτων με την τροφή τους. Σε αντίθεση με άλλους παθογόνους μύκητες που μπορούν να μολύνουν τις προνύμφες των μελισσών εξωτερικά, το Αpis Ascosphaera μπορεί να μολύνει μόνο εάν έχει καταποθεί. Μόλις καταποθεί , ο σπόρος παράγει μακριές ίνες (γνωστές ως υφές) που διεισδύουν στο τοίχωμα του εντέρου της προνύμφης, προκειμένου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από την προνύμφη. Τελικά η βλαστήση των σπορίων προκαλεί τη προνύμφη να πεθάνει από την πείνα. Οι προνύμφες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Chalkbrood συνήθως πεθαίνουν μετά την περικοπή.

Ανάπτυξη μυκητών

ΑσκοσφαίρωσηΟι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από τα τμήματα των μυκήτων γνωστών ως μυκήλιο, το οποίο εμφανίζεται ως ορατό, αφράτο, λευκό στρώμα ανάπτυξη των μυκήτων – παρόμοιο με λευκή μούχλα στο ψωμί ή πολύ λεπτό βαμβάκι.

Μετά από μερικές ημέρες καλλιέργειας εντός του σώματος της νύμφης , το μυκήλιο  ωθείται έξω από το κάτω άκρο της προνύμφης , τυπικά αφήνοντας το κεφάλι ανεπηρέαστο.

Οι προνύμφες και ο μύκητας διογκώνoνται μέχρι να γεμίσουν τη κυψέλη στην οποία εμπεριέχονται. Μετά από μερικές ημέρες η λευκή ανάπτυξη των μυκήτων σκληραίνει, υιοθετώντας το εξάγωνο σχήμα της κυψέλης, για να σχηματιστεί μία λευκή  όπως η κιμωλία «μούμια» , η οποία δίνει στη νόσο όνομά της .

 

 

 Σπόρια

Η μουμιοποιημένη προνύμφη θα παρουσιάσει μετάβαση από λευκό σε γκρι-μαύρο χρώμα, το οποίο δείχνει την ολοκλήρωση της μυκητιασικού κύκλου ζωής και τη δημιουργία νέων σπόρων ικανών να μολύνουν μία νέα προνύμφη ξενιστή .

Αυτά τα σπόρια θα παραμείνουν ικανά να μολύνουν άλλα προνύμφες μελισσών μέχρι και 15 χρόνια. Κάθε Chalkbrood μούμια θα παράγει τα εκατομμύρια των σπορίων που επικολλούνται στα συστατικά της κυψέλης, της γύρης και στις ενήλικες μέλισσες.

Η εξάπλωση παρουσιάζεται συνήθως όταν υπάρχει μια συσσώρευση μούμιων πέρα ​​από την ικανότητα των μελισσών – εργατών  να τη διαχειριστεί. Αν οι μέλισσες εργάτες αφαιρέσουν τις μουμιοποιημένες  προνύμφες από την κυψέλη πριν την παραγωγή  σπόρων (πριν από τις μουμιοποιημένες προνύμφες να μεταβούν σε γκρίζο-μαύρο χρώμα), η εξάπλωση του μύκητα μέσα στην κυψέλη θα είναι περιορισμένη.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Τα συμπτώματα της Ασκοσφαίρωσης μπορεί να εμφανιστούν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τυπικά σε κρύες και υγρές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, τα βιώσιμα σπόρια των μυκήτων μπορούν να υπάρχουν μέσα και γύρω από την κυψέλη για 15 χρόνια. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα της ασθένειας Ασκοσφαίρωσης, η διάγνωση μιας μολυσμένης κυψέλης με τη νόσο μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση μεθόδων οπτικής ανίχνευσης.

Ένας μελισσοκόμος θα είναι σε θέση να διαγνώσει μία μολυσμένη κυψέλη με βάση την παρουσία του σκληρού, συρρικνωμένου μουμιοποιημένου γόνου με υφή όπως η κιμωλία και μέσα και γύρω από την είσοδο της κυψέλης.

Οι μούμιες θα είναι λευκές σε γκρι-μαύρο χρώμα.

Τα κελία  των κυψελών των νεκρών προνυμφών μπορεί να περιέχουν μικρές τρύπες, να εμφανίζονται ελαφρώς πεπλατυσμένα ή να έχουν μασηθεί  από τις μέλισσες .Ασκοσφαίρωση

Οι μέλισσες εργάτριες θα αφαιρέσουν από τις κυψέλες τις  νεκρές προνύμφες, καθιστώντας τις μουμιοποιημένες προνύμφες σαφώς ορατές. Μερικές φορές αφαιρούν τις μουμιοποιημένες προνύμφες και τις εναποθέτουν στο πάτωμα της κυψέλης ή στην είσοδο της κυψέλης .

Σε αποικίες μολυσμένες σε μεγάλο βαθμό , οι εργάτριες μέλισσες δεν θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν τις νεκρές προνύμφες από όλες  τις προσβληθέντες κυψέλες .

Οι μούμιες που βρίσκονται σε μη ανοιγμένες κυψέλες μπορεί να πέσουν από τη κηρήθρα όταν επιθεωρείται.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ένας μελισσοκόμος θα πρέπει να ανακινεί ήπια τις μέλισσες από το πλαίσιο για να επιτρέψει την πλήρη και ελεύθερη θέα του γόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Τα Συμπτώματα της Ασκοσφαίρωσης θα μπορούσε να συγχέεται είτε με αμερικανική σηψιγονία (AFB), είτε με Ευρωπαϊκή σηψιγονία (EFB) ή με τον ιό Sacbrood.

Ωστόσο, η παρουσία των μουμιοποιημένων νυμφών στις κυψέλες, στην είσοδο της κυψέλης και κάτω στα πατώματα, μαζί με παχύρευστο νήμα κατά τη διεξαγωγή της σχοινώδης δοκιμής, υποδηλώνουν την παρουσία της νόσου Chalkbrood.

Μερικά διαφορετικά συμπτώματα και οι δείκτες αυτών των παρόμοιων παράσιτων περιλαμβάνουν:

Αμερικάνικη σηψιγονία (AFB) 

  • Ακανόνιστο και διάσπαρτο μοτίβο γόνου.
  • Το χρώμα των κηρυθρών γίνεται βαθύ καφέ
  • Γόνος διάσπαρτος με βαθουλωμένα καλύμματα και μικρές τρύπες
  • Ο νεκρός γόνος έχει χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή

Ευρωπαϊκή σηψιγονία

Οι προνύμφες αλλάζουν συνέχεια θέση στο κελί.

  • Οι άρρωστες προνύμφες έχουν κίτρινη απόχρωση.
  • Η ξεραμένη προνύμφη σχηματίζει λέπι και δεν μπορεί να απομακρυνθεί.
  • Δυσάρεστη οσμή από κελιά με προνύμφη σε σήψη.

ΣΑΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΗ ΓΟΝΟΥ

  • Γόνος διάσπαρτος με χαρακτηριστικά συμπτώματα
  • Θετικό τεστ της λαβίδας
  • Αποξηραμένες προνύμφες σε κλειστά κελιά (λέπια) με τη χαρακτηριστική εμφάνιση γόνδολας

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΑσκοσφαίρωσηΤα σπόρια των μυκήτων που προκαλούν την Ασκοσφαίρωση είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και μπορούν  να εξαπλωθούν  εύκολα μεταξύ των κυψελών μέσω της συμπεριφορά των κηφήνων  και εργατριών μελισσών, καθώς και από τη λεηλασία  μελισσών.

Μόλις μέσα σε μια  κυψέλη, τα σπόρια των μυκήτων εξαπλώνονται γρήγορα σε όλη την κυψέλη από τη δραστηριότητα των εργατριών μελισσών.

Η Εξάπλωση του μύκητα εμφανίζεται κυρίως μέσω των δραστηριοτήτων των μελισσοκόμων, γιατί  τα σπόρια μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ των μελισσοκομείων από  μολυσμένο εξοπλισμό, τη γύρη και το νερό.

Μολυσμένες  συλλέκτριες μέλισσες μπορούν  επίσης να αφήσουν  τα σπόρια στην τροφή και το  νερό. Τα σπόρια της Ασκοσφαιρωσης  μπορούν  να παραμείνουν  βιώσιμα  μέχρι και 15 χρόνια ή και περισσότερο στον εξοπλισμό και στο έδαφος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Καλές πρακτικές διαχείρισης των αποικιών

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα μολυσμένα πλαίσια επειδή μπορεί να λειτουργήσουν  ως δεξαμενή για τα σπόρια Ασκοαφαίρωσης.

Είναι επίσης αναγκαίο να καθαριστούν  οι  μουμιοποιημένες  προνύμφες από τις σανίδες πτήσεις κάτω και γύρω από την είσοδο της κυψέλης.

Οι δραστηριότητες αυτές θα αφαιρέσουν  την κύρια πηγή μόλυνσης μέσα σε μια κυψέλη, και την  εξάπλωσης της νόσου, μεταξύ άλλων κυψελών.

Οι Κυψέλες πρέπει να τοποθετούνται σε καλά αεριζόμενο, ξηρό χώρο όπου ο ήλιος είναι απέναντι από την είσοδο της κυψέλης για τη μείωση των συνθηκών που ευνοούν την ασθένεια (κρύο,  υγρασία και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους).

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία γόνου-φωλιά μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της Ασκοσφαίρωσης και οι  προνύμφες που θα επηρεαστούν είναι εκείνες  γύρω από τις άκρες του γόνου, όπου οι θερμοκρασίες έχουν διακύμανση .

Ως εκ τούτου, οι μελισσοκόμοι πρέπει να αποφεύγουν πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της θερμότητας από την κυψέλη, όπως η αφαίρεση ενήλικων μελισσών από μια κυψέλη.Ασκοσφαίρωση

Η διατήρηση της υγείας της κυψέλης μπορεί επίσης να απαιτήσει τη συμπλήρωση της διατροφής της μέλισσας με σιρόπι ζάχαρης και φρέσκια γύρη, όταν η διατροφή τους είναι φτωχή.

Μια βασική πτυχή της ορθής διαχείρισης των αποικιών περιλαμβάνει επίσης από  το μελισσοκόμο τη μείωση ή την πρόληψη της ανταλλαγής υλικών  που μπορούν να  βοηθήσουν  να εξαπλωθούν τα σπόρια των μυκήτων .

Ο κύριος τρόπος που οι  ασθένειες μεταδίδονται μεταξύ των κυψελών είναι  μέσω της μεταφοράς των μολυσμένων υλικών και του εξοπλισμού του μελισσοκομείου. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να γνωρίζουμε εάν ο εξοπλισμός είναι μολυσμένος , οπότε είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί για την αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού ή της ασθένειας από μολυσμένες σε υγιείς αποικίες.

Οι μελισσοκόμοι μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσουν τη βασίλισσα μιας  μολυσμένης κυψέλης , προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της Ασκοαφαίρωσης .